Chicken Pie
Når efteråret banker på døren, synes jeg det er dejligt med lidt comfort food. Jeg har en veninde der boede en del år i USA i sin barndom og hun har præsenteret mig for klassiske amerikanske mad tærter med låg. Jeg er opvokset med grøntsagstærter og æggemasse. Amerikanske madtærter indeholder kød og har ikke tærtebund, men tærte låg. Det her er min version af en klassisk amerikansk Chicken Pie - eller som jeg kalder det - fattigmands festmad: Retten egner sig nemlig også fremragende til gæster og fester. Evt med en grøn salat som tilbehør. Retten laves i et ovnfast fad eller et stort tærtefad med fast bund.
Opskrift
4-6 pers
Ingredienser
Tærte låg
6 1/2 dl hvedemel
150 g kold smør i tern
Fintrevet skal fra 1 citron
1 tsk salt
Saften fra 1 Citron (ca 2 spsk saft)
Evt 1-2 spsk koldt vand
1 æggeblomme pisket med lidt mælk til pensling
Fyld
400 g kylling i mundrette stykker
500 g kartofler
1 1/2 porre
Friskkværnet Peber
3 spsk mel
30 g smør
4-5 kviste timian bladene pillet af
1/2 l grøntsags eller hønsefond
1 dl fløde
Fremgangsmåde
Tærte låg
Bland mel, citronskal og salt
Smuldr smørret i melet til det helt jævnt fordelt i melet
Saml dejen med citronsaft og evt lidt vand hvis nødvendigt
Læg dejen på køl i en halv time
Fyld
Smør formen med smør
Skær kyllingen ud i mindre stykker og vend dem i melen. Læg kødet i bunden af formen
Skær kartoflerne, med skræl ud i mundrette stykker og placer dem oven på kødet.
Fordel resten af smørret i klatter mellem kartoflerne
Skær porrerne i tynde ringe og fordel som øverste lag
Hæld grøntsagsbouillonen over
Kværn Peber på toppen
Forvarm din ovn på 200 C
Tærte låg
Tag dejen ud af køleskabet og rul den den ud mellem 2 stykker bagepapir.
Tag det øverste stykke bagepapir af og vend det andet over tærten. Skær kanterne til med en kniv og skær et par linjer i midten, så der kan slippe damp ud af tærten.
Brug evt overskydende dej til at lave små dekorationer på tærte låget
Pensl låget med æggeblomme pisket med mælk
Bag i ovnen i ca 50 min - Låget skal være flot og mørkt gyldent og fast
Tag tærten ud og hæld din fløde ned gennem revnerne du skår i midten af tærten
Server evt med en grøn salat